Andere tradities

Hoewel voor de Jonkheid van Noorbeek de twee belangrijkste momenten in het jaar het Sint Brigida Denhalen en de Jaarlijkse Broonk zijn. Zijn dit zeker niet de enige tradities die georganiseerd worden door de Jonkheid. Hieronder een kort overzicht van de andere tradities de wij in ere houden. Door te klikken op de naam van de traditie verscheidt verdere informatie.

Kamerschieten

Het kamerschieten is Zuid-Limburg een traditie die veelal wordt geassocieerd met het vieren van de Broonk. Tijdens het schieten van de kamers wordt er door zwart kruit onderin de kamer aan te steken een drukverplaatsing gecreëerd in de kamer. Deze drukverplaatsing geeft een doffe knal. Tijdens het Broonk weekend wordt er door de Jonkheid meermaals kamer geschoten. Zo gebeurd dit onder de processie bij elk rustaltaar en tijdens de verschillende missen tijdens de Broonk. Omdat voor het kamerschieten een aantal vergunningen en specifieke materialen nodig zijn schieten wij in omliggende dorpen tijdens de processie ook kamer. Dit doen wij in onder andere: Reijmerstok, Terlinden en Oost-Maarland.

 

Jeugd-Denhalen

Het Sint Brigida Denhalen inspireert ook de kinderen van Noorbeek. Zij halen ook hun eigen den, de jeugd-den. Deze den wordt gehaald op de zaterdag voor het Sint Brigida Denhalen en wordt geplaatst voor het gemeenschapshuis van Noorbeek, het Paviljoen.

Gouden- en diamanten Bruiloften

Bij gouden- en diamantenbruiloften of andere belangrijke (kerkelijke) feesten zoals priesterfeesten is het de Jonkheid die voor de versieringen zorgt. De Jonkheid versiert het huis van de bruidsparen met groenslingers. Deze groenslingers, gemaakt van dennengroen, worden versierd met geel witte rozen en verlichting met dezelfde kleur. Ten slotte wordt er nog een bord aan het huis bevestigt met het opschrift in gouden (of zilverkleurige) letters: “Hulde aan het gouden (of diamanten) bruidspaar”

Bruiloften

Als een van de leden van de Jonkheid trouwt wordt hem door de Jonkheid een cadeau aangeboden. Voorheen kreeg ieder lid dat trouwde een glas-in-loodraam met een voorstelling van de Sint Brigida-kerk vanzelfsprekend met den en een Jonkheidslid met een versierd paard. In 2002 is dit cadeau vervangen. In de plaats is een schilderij gekomen met 4 standaard plaatsjes hierop. Bij een huwelijk van een bestuurslid wordt een speciale actiefoto toegevoegd van het bestuurslid dat gaat trouwen.  Bij Bruiloften van bestuursleden wordt door de Jonkheid ook kamer geschoten tijdens de mis.

Sinterklaas

Voor de kinderen van kleuter- en basisschool is de belangrijkste activiteit van de Jonkheid ongetwijfeld het Sinterklaas feest. Sinds 1953 komt Sinterklaas met pieten op de laatste zondag voor 5 december op uitnodiging van de Jonkheid naar Noorbeek. Rond de klok van 14.30 komen sint en piet met paard en wagen aan in het dorp. Vervolgens vertrekken ze vergezeld door harmonie berggalm en de kinderen van Noorbeek richting het Paviljoen (het gemeenschapshuis van Noorbeek). Hier wordt een gezellige middag georganiseerd voor de kinderen met allerlei activiteiten samen met sinterklaas en de pieten. Deze middag wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Pandores. Op het einde van de middag krijgen de kinderen allemaal een traktatie van de Sint mee naar huis.