Kamerschieten
Wat is kamerschieten?
De betekenis van kamerschieten is te vergelijken met het afschieten van saluutschoten. De Jonkheid schiet dan ook bijna uitsluitend kamers op momenten van eerbied, zoals bij de rustaltaren tijdens de processie. Deze kamers worden niet voor niets geschoten op het moment dat de pastoor het allerheiligste, het belangrijkste onderdeel van de processie, omhoog houdt. De Jonkheid schiet niet alleen maar kamers tijdens de Bronk in Noorbeek maar doet dit ook in andere dorpen. Zo wordt er ook door de Jonkheid van Noorbeek kamer geschoten in: St.Maartensvoeren (B), ‘s-Gravensvoeren (B), Oost- en Maarland, Reijmerstok, Slenaken en Terlinden.
Daarnaast worden er ook nog kamers geschoten bij speciale gelegenheden, zoals bij het huwelijk van een bestuurslid of in Eys bij een openlucht-uitvoering van het muziekwerk “De Slag bij Waterloo” of zoals in 2004 op de slotavond van Kindervakantiewerk.


Wat is een kamer eigenlijk?
In een vijftiende-eeuws achterlaadgeschut bevond zich een afzonderlijke ruimte. Deze ruimte werd de “kamer” genoemd. In deze kamer kon kruit of een kogel worden gestopt waarna deze kon worden afgevuurd. De naam en het gebruik van kamerschieten vinden hier hun oorsprong. De kamers waarmee door de Jonkheid geschoten wordt zijn potten gemaakt van C60 staal met een opening aan de zijkant, het zundgat, en een grotere opening aan de bovenkant. In het zundgat wordt een plug gestopt en vervolgens wordt de kamer gevuld. De kamer wordt in drie lagen opgebouwd; eerst een dunlaagje zwart kruit in de kamer, een stukje krant en vervolgens wordt de kamer afgevuld met leem. Deze aangestampte leem wordt naar boven gedrukt wanneer de kamer wordt afgevuurd. Deze drukverplaatsing geeft een doffe knal.